България

Зам.-кметът на София Илиян Павлов: Няма да се върне старата организация на движение в центъра

„Няма да се върне старата организация на движение в центъра на София“, заяви пред журналисти столичният зам.-кмет по транспорта Илиян Павлов, цитиран от „Дневник“. По думите му реорганизацията струва около 480 хил. лв. От тях 200 хил. лв. са за пътна безопасност.

Коментарът на Павлов дойде, след като комисията по транспорт на Столичния общински съвет заседава извънредно 4 часа по новата организация на движението по софийския бул. „Патриарх Евтимий“, без да стигне до единно решение. Промяната, включваща нова бус лента и велоалея на бул. „Патриарх Евтимий“ и косо паркиране по бул. „Витоша“, предизвика протести от страна на живеещите в района.

Новата организация е подкрепява единствено от групата на ПП – ДБ – Спаси София, които я предложиха. Останалите групи в СОС – на ГЕРБ, БСП, „Синя София“, „Има такъв народ“ и ВМРО са против. И изтъкват, че при новата организация няма буфер за преминаване на линейки.

„Работим с договорите, сключени преди 4 години, със същите условия и санкции. Ако има некачествена работа, ще използваме същите тези договори, за да санкционираме евентуално изпълнителя“, каза още Илиян Павлов и допълни, че след реорганизацията паркоместата в центъра ще са с 50 по-малко.

Павлов съобщи, че в зоните 2 и 3 е имало около 3000 места за паркиране преди реорганизацията. Стикерите за паркиране, издадени на живеещи там са повече от 3000. „Това показва, че проблемът не е от вчера“, коментира той.

Комисията по транспорт заседава извънредно по проблема, но не успя да вземе каквото и да било решение. Председателят й Иван Таков от БСП призова кмета Васил Терзиев да бъде върната старата организация на движението. И точно на тези негови думи отговори зам.-кметът Павлов.

По време на острите дебати в комисията общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян атакува „Спаси София“ и нейния лидер Борис Бонев, като попита защо той „се крие“ и не участва в дебата. Хекимян се обърна към присъстващите на заседанието граждани, настоявайки, че „всички ние, уважаеми граждани, сме жертва специално на „Спаси София“ и на начина, по който те ни разделиха и продължават да ни разделят, защото никъде не съм чул мои колеги да са против бус ленти и велоалеи“.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button