СВЯТ

В нощта на инцидента със „Северен поток“ американски хеликоптер кръжал 9 часа около мястото

В нощта преди инцидента с тръбите на „Северен поток“ в Балтийско море хеликоптер на американските военновъздушни сили е бил забелязан в близост до мястото.

Lenta.ru научи за това от данните на портала за проследяване на полети Flightradar, цитира „Гласове“

По данни на Flightradar многоцелевият Sikorsky MH-60R Strike Hawk е кръжал девет часа – от 19:30 ч. московско време в неделя, 25 септември, до 04:30 ч. московско време в понеделник, 26 септември – над Балтийско море на около 250 км от датския остров Борнхолм, край който е открито изтичането на газ.

Известно е, че машината е оборудвана за изпълнение на редица задачи, включително противодействие на надводни и подводни цели, поддръжка на морската артилерия, наблюдение и предаване на комуникации. Той се използва за интензивни крайбрежни боеве и операции в открити води.

На 27 септември бе съобщено, че хеликоптери на американските военновъздушни сили са извършили полети в района на аварията на „Северен поток“. Самолети от същия модел прелитат непосредствено над района на теча в началото и средата на септември.

На 26 септември е регистриран рязък спад на налягането в струните на „Северен поток“, а след това и сериозни повреди в три участъка. Германските служби за сигурност признаха, че двете нишки на газопровода вече няма да могат да се използват и ще бъдат окончателно затворени.

По-късно Кремъл разказа за загубите на Русия по време на инцидента, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова президента на САЩ Джо Байдън да обясни ролята на Вашингтон в инцидентите – през февруари тази година американският лидер заплаши да „сложи край на „Северен поток“.

Повече от половината газ, който се намираше в двата газопровода – „Северен поток-1“ и „Северен поток-2“, вече е изтекъл във водите на Балтийско море, след като по-рано през седмицата двете съоръжения бяха засегнати от взривове, причините за които още са неизвестни. Това информира ДПА, позовавайки се на изявление на Датската енергийна агенция.

При скоростта, с която газът се изпуска от двата газопровода, по които общо има три теча, се очаква те останат празни в неделя, каза ръководителят на агенцията Кристофър Боцау. Според изчисленията на датската агенция въздействието върху климата от изтичането съответства на около една трета от общото въздействие върху климата на Дания в продължение на цяла година. Изтичащият газ е предимно метан.

Източник: lenta.ru ,  ДПА

Епицентър

Related Articles

Back to top button