България

Пеевски се скара на Мицкоски: От вас се очаква да изпълните коректно договора, подписан с България

Председателят на ДПС Делян Пеевски първи от българските политици реагира, и то доста остро, на провокативното извявление на лидера на ВМРО-ДПМНЕ и вероятен нов премиер на РСМ Християн Мицковски, след като партията му спечели изборите.

„Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония“.

Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Думите на лидер на партия с претенции от съседната ни държава, че ще чака “по-разумен премиер” са абсолютно недопустими и неприемливи. Няма оправдание Северна Македония да бъде отклонена от евроатлантическия си път, категоричен е Пеевски.

И добавя: Искам да се обърна към г-н Мицкоски – Няма да има български премиер, който ще тръгне срещу интересите на България. От вас се очаква да изпълните коректно договора, подписан с България.

Напомняме, че като държава България направи изключително много с подкрепата си за Северна Македония, чието място трябва да бъде като член на ЕС, подчертава Пеевски.

Епицентър. бг припомня: Лидерът на спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и вероятен нов премиер показа, че няма да се откаже от провокативния тон към София.

Той поиска нов анекс към договора за добросъседство и отново заговори за предоговаряне на условията за започване на реални преговори за членство в ЕС, което вече неколкократно бе отхвърлено от различни европейски представители.

В отговор на коментара на българския премиер Димитър Главчев, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония, Мицкоски каза, че не вижда отстъпки.
„Тогава ще се заемем със задачите си тук и ще чакаме да дойде някой разумен, с когото да можем да разговаряме”, каза Мицкоски.
Тази реплика именно възмути председателят на ДПС Делян Пеевски и той излезе с настоящата позиция.

Думите на лидер на партия с претенции от съседната ни държава, че ще чака “по-разумен премиер” са абсолютно недопустими и неприемливи. Няма оправдание Северна Македония да бъде отклонена от евроатлантическия си път“, подчертава Пеевски и директно се обръща към Мицкоски: „Няма да има български премиер, който ще тръгне срещу интересите на България. От вас се очаква да изпълните коректно договора, подписан с България. Напомняме, че като държава България направи изключително много с подкрепата си за Северна Македония, чието място трябва да бъде като член на ЕС“.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button