България

ВМРО: Изборите в РСМ доведоха на власт най-антиевропейските и най-антибългарските сили

„ВМРО винаги е предупреждавала, че под проевропейската риторика на Република Северна Македония се крие откровено антиевропейска политика, която следва неотклонно интересите на Белград. Изминалата кампания беше върхът на антибългарската истерия край Вардар. Всички политически сили декларираха европейска ориентация, но оправдаваха своето нежелание да вървят по пътя на интеграцията с политиката на българите. България и българите бяха сатанизирани като главните врагове на Македония и македонците“, се казва в позиция на партия ВМРО във връзка с изборите в съседна Република Северна Македония.

Позицията продължава така:

„Първите изявления на новоизбрания президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова са демонстрация на ескалацията на антибългарската политика, която се проявява както срещу Република България, така и срещу българската общност в Македония. Отново повдигнатият въпрос за т.нар. македонско малцинство в България на практика поставя претенции за промяна в българската Конституция като условие за изпълнения на преговорната рамка за присъединяването в ЕС на Скопие. Абсурдните желания на Скопие имат за цел да оправдаят изолационизма и отказа за интеграция в ЕС с враждебната българска политика.

На второ място трябва да отбележим, че представлява цинизъм да се твърди, че правата на българите в Република Северна Македония са конституционно защитени и гарантирани, както казва професорът по конституционно право Гордана Силяновска-Давкова. Десетки са случаите в последните години на посегателство над индивидуалните и колективните права на българите, които намериха израз в законодателните промени, довели до забраната на неправителствените организации на българите, разбивания и опожарявания на български културни клубове, заплахи и физически нападения над българи.

ВМРО настоява за национален консенсус между всички политически сили в България въз основа на Рамковата позиция на правителството на Република България и декларацията на НС от октомври 2019 г. за разширяването на ЕС и присъединяването на Република Северна Македония.

Ние апелираме правителството и всички държавни фактори да отхвърлят най-категорично претенциите за т.нар. македонско малцинство в България.

В предстоящата предизборна кампания за европейските и парламентарни избори всички политически сили са длъжни ясно да заявят своята позиция по Македонския въпрос и правата на българите в РСМ.“

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button