България

Възраждане: Промените в движението в центъра на София са прибързани, влошават състоянието на трафик

Промените в движението в центъра на София са прибързани и влошават състоянието на трафика, като се усложнява движението в центъра на града. Предложеното диагонално паркиране назад ще създаде хаос и непредвидими ситуации. Аргументът, че така шофьорите имат по-добра видимост при маневриране изглежда идва от лица, които не са се сблъсквали със спецификата на шофирането в града и вероятно не са шофьори.

Това заяви общинският съветник Деян Николов от „Възраждане“, който представи позицията на партията пред граждани, с които се срещнапо отношение на промените в движението в центъра на София

Важно е да се подчертае, че въвеждането на такива промени не трябва да бъде свързано със създаването на допълнителни проблеми и неудобства за шофьорите. Гражданите не трябва да бъдат принуждавани да променят своето поведение по изкуствен начин, чрез ограничаване на достъпа до уличната мрежа за автомобили или създаване на изкуствени задръствания, с цел насърчаване на използването на градския транспорт или велосипедите, каза Николов и добави:

Вместо това, трябва да се намери баланс между развитието на велоинфраструктурата и подобряването на градския транспорт, като се вземат предвид и нуждите на автомобилния транспорт, включително паркирането в района и проблемите свързани с него на живущите там. Това изисква общината да се ангажира с открит и конструктивен диалог с гражданите и заинтересованите страни, за да се намерят решения, които отговарят на нуждите на цялото общество, а не на отделни части. Изобщо, цялата концепция да навредим на шофьорите, за да ги свалим от колите е грешна.

Силовите промени, които не се основават на добре обмислени планове и консултации с обществото, рискуват да разделят гражданите и да създадат напрежение в града, каквото вече виждаме. Вместо това, трябва да се насърчи участието на всички заинтересовани страни в процеса на вземане на решения, за да се постигне съгласувано и устойчиво развитие на градската среда. В идеалния вариант транспортната инфраструктура за автомобили, градски транспорт и велосипеди трябва да се развива заедно като едно общо балансирано решение съобразено с нуждите на възможно най-много граждани. При невъзможност, трябва да се приоритизират нуждите на най-големите групи граждани. Не е редно да се принуждават хората да използват един вид транспорт за сметка на друг. Какъв транспорт да използват гражданите е въпрос на личен избор и предпочитание, а ролята на общината е да направи всеки вариант възможно най-удобен.

„Възраждане“ не подкрепя така направените промени, като нашата оценка е, че вредите са повече от ползите в конкретния случай.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button