България

Главчев сам управлява катера с делегацията ни в Света Гора (Снимки)

Премиерът Димитър Главчев лично пое управлението на катера, с който българската делегация се придвижва при поклонническото си посещението за Света Гора в Атон, съобщи „24 часа„.

Служебният министър председател има свидетелство за правоспособност като водач на кораб до 40 бруто тона по море.

На Атон Главчев и наместник-председателят на Светия Синод – Врачански митрополит Григорий, посетиха конака на манастира „Есфигмен“. 

Придружени от гражданския губернатор на Света гора Анастасиос Мициалис, Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий и министър-председателят Димитър Главчев, посетиха представителството на светогорския манастир „Есфигмен“ в столицата на монашеската република Карея.

Те бяха приети от есфигменския антипросоп йеромонах Гавриил и братя от светата обител. Монасите извадиха от духовната съкровищница на манастира св. мощи на славянобългарските просветители Кирил и Методий, пред които българската делегация се поклони и изпроси благословение за целия български народ в навечерието на църковната прослава на светите братя утре у нас.

Премиерът Димитър Главчев получи в дар почетен възпоменателен плакет, изобразяващ сцената на Възнесение Господне – главният празник на манастира „Есфигмен“.

Българската делегация пожела на домакините успешно разрешаване на проблема с продължаващата окупацията от разколници на централната манастирска сграда, предава архимандрит Никанор от Църногорския манастир.

Заедно с премиера Главчев в Света гора са министрите на образованието и науката проф. Галин Цоков, на културата Найден Тодоров, на туризма Евтим Милошев, на земеделието и храните Георги Тахов, както и народни представители.

Българските държавници пристигнаха днес, а довечера ще участват във вечерната и нощната служба и в светата литургия, както и в литийното шествие с иконата на Свети Великомъченик Георги – Зограф.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button