България

Фандъкова за новата управа в София: Много бързо започна да се работи без да се говори с гражданите.

Сглобката като експеримент е неуспешен и не трябва да се повтаря. Има формула за коалиционно управление, за коалиционна култура. Това е непрестанен процес на диалог, в който ти се съобразяваш с партньора. На мен това ми липсваше през тази близо година. Чувах само борбата за власт от страна на ПП.“

Това заяви бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, сега – кандидат за депутат от ГЕРБ – СДС, в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова изказа своите притеснения относно управлението на столицата.

За първа години строителният сезон в София започна, а няма нито един нов обект. Когато се движиш по инерция тя се забавя с течение на времето. Бул. „Ал. Стамболийски“ изглежда ужасяващо. За половин година трябваше да се направят нужните процедури.

Проектът за бул. „Патриарх Евтимий“ ми беше представен преди 4 години. Представи ми го Борис Бонев. Тогава започнахме обсъждания и се оказа, че има много неща за изчистване. Не е случайно, че се отказах от него. Видях, че гражданите имат основание и имат бележки, които трябва да се вземат предвид.

Много бързо започна да се работи без да се говори с гражданите. Посочено беше, че паркоместата се намаляват. Това са важни неща. Има процес, който се движи не както трябва. Прави се промяна на инат“, заяви тя в ефира на bTV.

Фандъкова добави, че групата на ГЕРБ-СДС работи отговорно в СОС и подчерта, че за първи път опозицията подкрепи бюджета. Колегите са диалогични.

„Аз обичам София. Навиците остават и този град остава моя грижа. Притеснявам се, че повече от половин година не виждам нещо ново.

През годините съм виждала всичко – и добро, и лошо.

Постигнахме резултати за София, но искам да започнем да работим за страната. Знам как работих в ситуация, в която липсва държава. Говореше се само за постове и позиции. Когато липсва стабилност се пропускат възможности. Листата на ГЕРБ – СДС включва млади хора, опитни хора. Ние успяхме да направим симбиоза между опита и младите компетентни хора. Надявам се да има диалог в новия парламент. Да се сложи край на популизма. Скандалите и разправиите отвращават хората. Надявам се да излязат и да гласуват“, каза бившият кмет, отговаряйки на въпроса защо е решила да влезе в националната политика като депутат.

„София е моя грижа и така ще бъде. Моето притеснение, че повече от половин година не виждам нещо ново, някаква промяна. През всички тези години заедно, с бизнеса, с гражданите, променяхме София. Градът има нужда от постоянно развитие – по отношение на градския транспорт, направихме най-мащабната промяна. Оставихме нови 10 км за изграждане на метрото. Това беше една огромна промяна. Метрото променя не само градския транспорт, но и кварталите“, каза Фандъкова в началото на разговора в студиото.

За първи път започва строителен сезон, а няма нов проект, посочи бившият столичен кмет. Когато се движиш по инерция, в един момент спираш, посочи Фандъкова. И даде примери с подготвени проекти за бул. „Стамболийски“ и бул. „Копенхаген“.

Проектът, който сега се реализира на „Патриарх Евтимий“ преди 4 години ми бе представен от Борис Бонев (б.р. – съветник от „Спаси София“), каза тя, но посочи, че тогава при общественото обсъждане са излезли редица проблеми. „Гражданите неслучайно са толкова недоволни. За мен е парадокс, че гражданските активисти, не се интересуват от мнението на софиянци“, каза тя. Недоволството е заради намалени 50 паркоместа, таксиметровите шофьори останали без своите стоянки.

„Изграждането на велоалеи е нещо важно, но трябва да се обмисли. Аз се отказах от този проект, защото гражданите имат бележки, които трябва да се вземат предвид“, коментира тя.

Не може да се прави промяна на инат, бе изводът на Йорданка Фандъкова.

След изборите ще се мисли за разговори, но без да се прекрачват границата на ценностите. Ако ще има коалиция в управлението, то трябва да е при ясни правила.

Когато нашият дамски екип водеше преговорите, те направиха всички отстъпки и подписаха онзи прословут меморандум. Отсреща имаха желание да взривят целия този процес и да се отиде на избори“, завърши Фандъкова.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button