СВЯТ

Челен сблъсък! Съдебното дело срещу Тръмп вдигна рейтинга му и консолидира републиканците

Съдебното преследване на бившия президент Доналд Тръмп раздели поравно американците, но изглежда е повишило шансовете му да спечели републиканската номинация за изборите през 2024 г., според проучване на Ройтерс и Ипсос.

Проучването е проведено в сряда и четвъртък, след повдигнатото във вторник обвинение срещу Тръмп по 34 точки за фалшифициране на документи от прокурорите в Ню Йорк.

Проучването установи, че 49% от всички американци смятат, че е правилно прокурорите да започнат първото наказателно дело срещу действащ президент или бивш президент на САЩ.

Но констатацията подчертава политическото разделение по толкова много въпроси, въртящи се около Тръмп. Около 84% от самоопределящите се като демократи казват, че обвиненията са основателни, докато само 16% от републиканците са съгласни с такова твърдение.

Около 40% от републиканците казват, че делото ги прави по-склонни да гласуват за Тръмп през 2024 г., докато 12% казаха, че заради обвиненията е по-малко вероятно да го подкрепят. Други 38% казват, че това няма значение за намеренията им.

Тръмп води в надпреварата за номинация на републиканците с голяма разлика, като 58% от републиканците казват, че той е предпочитаният от тях кандидат. Това е увеличение от 48% спрямо друго проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано в понеделник.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който не е участвал в надпреварата, е втори с 21%.

Докато демократите и републиканците са дълбоко разделени относно наказателното преследване по случая, проучването показа силно убеждение, че Тръмп е извършил плащания на порнозвездата Сторми Даниелс и модела Карън Макдугъл, за да ги накара да мълчат за предполагаеми извънбрачни връзки.

Около 73% от американците смятат, че това е така, включително 55% от републиканците.

Епицентър

Related Articles

Back to top button