СВЯТ

Помните ли тази красавица, жена на президент? Ето каква беля я сполетя СНИМКИ

Карла Бруни-Саркози, съпруга на бившия френски държавен глава Никола Саркози, беше разпитана като заподозряна в част от мащабното разследване на либийското финансиране на президентската кампания на съпруга ѝ през 2007 г., предават световните агенции.

От 56-годишната певица и бивш супермодел се иска да обясни евентуалната си роля в зрелищния обрат на френско-ливанския посредник Зиад Такиддин, който в края на 2020 г. внезапно и временно оправда Никола Саркози за всякакви нарушения, след като беше негов главен обвинител по т.

нар. дело за либийски средства.

Съдилищата подозират, че няколко души от обкръжението на бившия президент (2007-2012 г.) са организирали това оттегляне, за да повлияят на хода на разследването.

Самият Никола Саркози, който отрича фактите, беше обвинен в началото на октомври в тази част на делото в укриване на подбудител и заговор за организирана измама с цел да се измами съдът.

Карла Бруни-Саркози, която се омъжи за Никола Саркози през 2008 г., беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г. по това разследване, но определени елементи накараха съдията, който води разследването, да я счита за заподозряна.

Според източник, близък до делото, съдията е особено заинтересован от възможността Карла Бруни-Саркози да се е „опитала да прикрие“ размяната на информация с „кралицата на папараците“ „Мими“ Маршан, която също е обвинена по това дело.

Според този източник моделът е изтрила всички съобщения, разменени с Маршан, в деня на повдигане на обвинението, 5 юни 2021 г.

Твърди се, че след това Карла Бруни-Саркози е помогнала на Мишел Маршан и на папарака Себастиан Валиела да получат тест за PCR в средата на октомври 2020 г., което им е позволило да пътуват до Ливан, за да проведат интервюто, довело до оттеглянето на Такиддин.

Бруни-Саркози е разпитана от следователи от Централната служба за борба с корупцията (ЦБК) край Париж.

Вече има 11 главни действащи лица по това дело, които са заподозрени, че по различно време и в различна степен са участвали в тази операция.

При разпита си по време на повдигането на обвинението в началото на октомври Никола Саркози освободи от отговорност съпругата си. „Съпругата ми няма нищо общо с това“, каза той.

Related Articles

Back to top button